Sıralı Sistem, full enjeksiyonlu araçlar için geliştirilmiş, enjeksiyonlu gaz sistemidir. Bu sistem enjeksiyonlu araçlara bire bir uygun bir sistemdir.
Sistemin ana parçası, elektronik olan ve bilgisayar yazılımı ile programlanmış olan beyindir. Orijinal adı Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU) olan beyin, aracın kendi benzin beyni ile entegre çalışır [oradan sinyal alır) ve her araca rahatlıkla uygulanabilir.
Sıralı Sistem yazılımları (beyin programları), yakıtın tam yanmasını sağlayarak, araçlarda azami güç ve asgari yakıt tasarrufu sağlama amaçlı yapılmaktadır.
Bu sistem de gaz enjektörleri de aynen benzin enjektörleri gibi çalışmaktadır. Bu yüzden Sıralı Sistem takılmış araçlarda performans benzinle aynı olmakta ve yakıt tasarrufu karbüratörlü sistemden daha fazla olmaktadır.
Sıralı Sistemler geliştirilmeden önce, enjeksiyonlu araçlara karbüratörlü sistem takılıyordu. Fakat bu uygulama doğal olarak bir takım sorunlarıda ortaya çıkarıyordu.
Enjeksiyonlu araca karbüratörlü LPG sistemi takmak, aracın enjektörlerini iptal edip onu bir anlamda karbüratörlü bir aracın çalışma mantığı ile çalıştırmak oluyor ki, bu durum enjeksiyonlu sistemin sağladığı üstünlükleri ortadan kaldırdığı gibi, sistemin eksikliğinden kaynaklanan bir takım aksaklıklarda ortaya çıkarmaktadır.
Bilindiği gibi enjeksiyonlu sistemin temel çalışma mantığı, enjektörleri sıra ile açarak, yakıtı, motorun ihtiyacına göre emme manifolduna göndermek suretiyle verimlilik sağlamaktır. Enjektörler iptal edilip de gaz boğazdan ve sürekli akış şeklinde verildiği zaman, gaz miktarı, motorun ihtiyacına göre değil de, sistemin kabiliyetine göre emme manifolduna gider ki buda, performans kaybı ve fazla yakıt tüketimi sonucunu doğurur. Burada daha önemlisi de gaz, motor ihtiyacına göre değil de sürekli aktığı için, araç ateşlemesinde meydana gelebilecek küçük bir gecikme, gazın boğazda birikmesine neden olur ve tekrar ateşleme ile orada bir patlama oluşur. Bu ise hem araca zarar verir, hem de sürücüyü tedirgin eder. İşte Sıralı Sistemler bu sakıncaları da ortadan kaldırmış oldu. Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere, Sıralı Sistemin farkı, elektronik beyin ve enjektörlerde ortaya çıkmaktadır. Sistemin diğer parçaları hemen-hemen karbüratörlü sistemle aynıdır. Farklı patentlerdeki Sıralı Sistemlerin çalışma prensipleri arasında ufak tefek farklıklılar olmakla beraber, hepsinin çalışma mantığı aynıdır. Sıralı Sistemlerin biraz daha ayrıntılı teknik özelliklerinden de bahsetmemiz gerekirse, örneğin Aldesa Sıralı Sistemi’nin teknik verileri şöyle sıralanmıştır: Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU): -Her türlü dizüstü ve sabit bilgisayar ile uyumlu kolay kullanılabilen bilgisayar yazılımı, -Yazılım CD'sinin içinde son derece detaylı ve animasyonlu kullanma kılavuzu, -Avuç içi bilgisayarlar ve uyumlu cep telefonları ile kablosuz bağlantı ve sistem ayarlama imkanı, -Hırsızlığı önleyici motor blokaj sistemi, -Otomatik öğrenme, -OBD bağlantı sistemi -Motor haritalama -Benzin ve LPG enjektörlerini test etme özelliği -Motor çalışmasını kayıt özelliği LPG Enjektörleri: -Benzin enjeksiyon süresi ile en yakın zamanlı çalışabilme özelliğine sahiptir. -Temizlenebilme ve tamir takımı değiştirebilme imkanı, -Her biri bağımsız LPG enjektörleri sayesinde manifolda daha yakın montaj imkanı, Buharlaştırıcı Regülatör: -Yüksek buharlaştırma kapasitesi, -Isı sensörü, -Basınç tahliye valfi, -Elektrostatik boya korumalı alüminyum gövde ve kapaklar. Yakıt Seçici Anahtar: -Tüm gaz sisteminin kontrolüne imkan veren DBD (arıza tespit) özelliği, -En küçük ebat (30x19) Multivalf (Şamandıra): - Aşırı akım valfi, -Gaz kesici solonoid valf, -Eriyebilen Tapa, -% 80 dolum sınırlama. |
|
 |
|  |
|
|
|
|