30 Ekim 2011 Pazar

TÜRKİYE'DE LPG

LPG, sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Birçok sektörde kullanıldığı gibi, oto yakıtı olarak da kullanılmaktadır.  LPG, Bütan ve propan bileşenlerinden oluşmaktadır.  Özellikle de Türkiye’de otolar da yaygın şekilde LPG kullanımı söz konusudur.
Türkiye’de kullanılan benzin dünyanın en pahalı benzini olduğun için, Türkiye’de LPG’ye büyük bir talep vardır ve bu talep her geçen gün artmaktadır.
Türkiye’de LPG dönüşümü ve LPG kullanımı 90’lı yıllar da başlamıştır. Ülke de 2000 öncesi henüz LPG’nin kanuni alt yapısı olmadığından ve piyasaya (başta kaçak olmak üzere) çeşitli kaynaklardan bol miktarda ve çok ucuz LPG sürüldüğünden, o yıllar da LPG’ye karşı büyük bir talep patlaması yaşanmıştır. 
2000 öncesi dönem LPG’ciler için bir Asrı Saadet dönemi kabul edilebilir. O dönem de gerek LPG gaz satıcıları, gerek LPG kit ithalatçıları (imalat henüz başlamamıştı) ve gerekse LPG dönüşüm servisleri iyi paralar kazandılar. Tabi LPG o dönem de çok ucuz bir yakıt olduğundan bu tüketiciler için de söylenebilir. 
Ne var ki bu talep patlaması ve rant, doğal olarak devleti harekete geçirdi ve LPG’ye ağır vergiler konuldu ve fiyatı yükseltildi. Bununla da kalınmayarak LPG kullanan otolara normal yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisine ek olarak bir de LPG vergisi konuldu.
Bütün bu değişiklikler LPG’ye olan talebi bir anda neredeyse sıfırladı. Gaz satan, kit ithal eden ve dönüşüm yapan firmalar bir bir kapandı ve sektör tam bir krizin içine girdi. Ben 2001 yılında Voltran firmasında işe başladığım da piyasa da yaprak kımıldamıyordu.
2000 yılında LPG firmaları (temsilci meslek kuruluşları eliyle) bu çifte vergi yüzünden devletle mahkemelik oldu. Konu siyasilerce Anayasa Mahkemesine götürüldü ve Yüksek Mahkeme otolarda ki LPG vergisi ile ilgili kanunu iptal etti. Bu gelişme sektöre bir nebze nefes aldırdı.
Sektörde, benimde içinde bulunduğum 2000 sonrası dönem de LPG fiyatları yavaş yavaş standart seviyesini bulmaya başladı ve benzinle arasında oluşan % 40-50 civarında ki  fark oturmaya başladı. Bu fark halen de aynı seviyeler de devam etmektedir.
LPG fiyatlarının oturması ve benzinle arasında sabitlenen % 40-50 lik fiyat farkı, LPG sektörünü 2002’den itibaren yeniden hareketlendirmeye başladı. 2004’ler de geliştirilmeye başlanan Sıralı Sistemlerin (Enjeksiyonlu Gaz Sistemleri) üretilmeye başlaması ile (benzin fiyatları da sürekli arttığından), LPG sektörü oldukça önemli bir ivme kazandı. 2000 öncesi krize dayanarak ayakta kalan firmalarla, sektöre yeni giren firmalar LPG piyasasını yeniden canlandırdı ve bugünlere kadar geldik.