5 Aralık 2011 Pazartesi

Mıtsubıshı Lancer 1.6 2005 model Atiker LPG montajı

[06.12.2011] Mıtsubıshı Lancer montajı yaptık. 1.6 motor, 2006 model. Atiker Safe Fast takıldı. Uyum sorunu söz konusu değil. Araç sahibine bir Atiker bayisi; Atiker taktırma, Atiker bu araçta arıza lambası yakar, Landirenzo takmalısın demiş. Biz bu görüşe katılmıyoruz. İyi bir ayarla Atiker Safe Fast (İtalyan yazılımlı) arıza lambası yakmayacaktır.[ARİF]

Mıtsubıshı Lancer 1.6 Atiker LPG Safe Fast montaj

28 Kasım 2011 Pazartesi

BMW 5.25 altı silindir Atiker montajı

[28 Kasım 2011] BMW 5.25 altı silindir, 2.5 motor 93 beygir. Aliker takıldı, normal kit ekstra bir şeye gerek görülmüyor.

27 Kasım 2011 Pazar

Mercedes CLK 200 2.0 Kompresör 2001 LPG Atiker

Mercedes CLK 200. Kompresör, turbo yok. Kırmızı motor tabir edilen modelden. 2002 medel, 2000 otor. Atiker takıldı, süper regülatör kullanıldı. Problemsiz kullanıyor.

26 Kasım 2011 Cumartesi

Toyota Aurıs LPG dönüşümü

[26 Kasım 2011] Bugün yedi montaj vardı. Bir karbüratörlü, altı sıralı sistem. Opel Corsa tek nokta enjeksiyonlu Atiker takıldı. Sıralı sistemler Toyota Aurıs, Peugeot 206, Hyundai Matrix, Ford Fiesta, Opel Astra, Hyundai Elentra. Toyota Aurıs az gelen araçlardandır. Ancak bir özelliği yok. Bugün Atiker takıldı. Bugün döret Atiker, üç Lnadirenzo takıldı.

Opel Astra A motor Landirenzo montajı

[25 Kasık 2011] Bugünkü montajlardan biri 2010 model bir Opel Astra. Ancak A motor. Landirenzo takıldı. Opel'in Landirenzo ile anlaşmalı olması, Opel kullanıcılarını Landirenzo konusunda ikna etmemiz konusunda etkili oluyor. Opellere genel olarak Atikere, Lovato, Landirenzo, Prins, BRC; hepside uyum sağlamaktadır. Burada, Opel Astra A motorun küçük bir farkına dikkat çekmek istiyorum. Bu A motorlarda benzin basıncı LPG'de uyumsuzluk yaratmaktadır. Bu nedenle bu araçlara LPG takıldığında benzin basıncını, LPG regülatör basıncına uygun hale getirmek için bir role takılmaktadır. ARİF

Renault Modus 2009 LPG Landirenzo montajı

(26 Kasım 2011] Renoult Modus 2009 model yaptık. Landirenzo takıldı. Müşteri tankı alta istemesine rağmen bu mümklün olmadı. Bu araçlarda stepne altta, fakat bagajın içinde tam stemnenin göbegine gelen yerde bir çukur var. Bu çukurda kriko ve sptepne aparatı var. Bu çukur doğal olarak altta bir çıkıntı oluşturuyor ve bu çıkıntı alta konacak tanka engel oluyor. O çıkıntı kesilip, altı düz olacak şekilde bir saç kaynatılırsa alttan simit tank takılabiliyor. Aksi halde silindir tank kullanmak gerekiyor biline. ARİF

24 Kasım 2011 Perşembe

BMW X5 LPG Atiker montajı

(24 Aralık 2011) Montajlardan biri BMW X5, sekiz silindir, 2005 model. Atiker Safe Fast takıldı. İki regülatör kullanıldı. Simit tank takıldı. Silindir olmuyor. Fakt simit tank kullanmak da biraz sorunlu, şöyleki; aracın aküsü tam stepne çukurunun dibinde, yani stepne'nin tam altına koymuşlar. Göbekten havalandırma bacası koyma imkanı oluyor. Dolayısıyla tam sağlıklı olmamakla beraber başka bir formül uygulandı. Yandan boğazlı tank kullanıldı. Şamandıranın başı yandan çıkarıldı ama içerde kaldı. Tankın altına muhafaza konuldu. Şamandıraya mini blok takıldı ve havalandırma bacası aynen silindir tank da olduğu gibi yapıdı. Sızdırmazlıktan geçeremi bilmiyorum. Daha sonra bununla ilgili de yazı yazacağımı umuyorum. ARİF.

30 Ekim 2011 Pazar

TÜRKİYE'DE LPG

LPG, sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Birçok sektörde kullanıldığı gibi, oto yakıtı olarak da kullanılmaktadır.  LPG, Bütan ve propan bileşenlerinden oluşmaktadır.  Özellikle de Türkiye’de otolar da yaygın şekilde LPG kullanımı söz konusudur.
Türkiye’de kullanılan benzin dünyanın en pahalı benzini olduğun için, Türkiye’de LPG’ye büyük bir talep vardır ve bu talep her geçen gün artmaktadır.
Türkiye’de LPG dönüşümü ve LPG kullanımı 90’lı yıllar da başlamıştır. Ülke de 2000 öncesi henüz LPG’nin kanuni alt yapısı olmadığından ve piyasaya (başta kaçak olmak üzere) çeşitli kaynaklardan bol miktarda ve çok ucuz LPG sürüldüğünden, o yıllar da LPG’ye karşı büyük bir talep patlaması yaşanmıştır. 
2000 öncesi dönem LPG’ciler için bir Asrı Saadet dönemi kabul edilebilir. O dönem de gerek LPG gaz satıcıları, gerek LPG kit ithalatçıları (imalat henüz başlamamıştı) ve gerekse LPG dönüşüm servisleri iyi paralar kazandılar. Tabi LPG o dönem de çok ucuz bir yakıt olduğundan bu tüketiciler için de söylenebilir. 
Ne var ki bu talep patlaması ve rant, doğal olarak devleti harekete geçirdi ve LPG’ye ağır vergiler konuldu ve fiyatı yükseltildi. Bununla da kalınmayarak LPG kullanan otolara normal yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisine ek olarak bir de LPG vergisi konuldu.
Bütün bu değişiklikler LPG’ye olan talebi bir anda neredeyse sıfırladı. Gaz satan, kit ithal eden ve dönüşüm yapan firmalar bir bir kapandı ve sektör tam bir krizin içine girdi. Ben 2001 yılında Voltran firmasında işe başladığım da piyasa da yaprak kımıldamıyordu.
2000 yılında LPG firmaları (temsilci meslek kuruluşları eliyle) bu çifte vergi yüzünden devletle mahkemelik oldu. Konu siyasilerce Anayasa Mahkemesine götürüldü ve Yüksek Mahkeme otolarda ki LPG vergisi ile ilgili kanunu iptal etti. Bu gelişme sektöre bir nebze nefes aldırdı.
Sektörde, benimde içinde bulunduğum 2000 sonrası dönem de LPG fiyatları yavaş yavaş standart seviyesini bulmaya başladı ve benzinle arasında oluşan % 40-50 civarında ki  fark oturmaya başladı. Bu fark halen de aynı seviyeler de devam etmektedir.
LPG fiyatlarının oturması ve benzinle arasında sabitlenen % 40-50 lik fiyat farkı, LPG sektörünü 2002’den itibaren yeniden hareketlendirmeye başladı. 2004’ler de geliştirilmeye başlanan Sıralı Sistemlerin (Enjeksiyonlu Gaz Sistemleri) üretilmeye başlaması ile (benzin fiyatları da sürekli arttığından), LPG sektörü oldukça önemli bir ivme kazandı. 2000 öncesi krize dayanarak ayakta kalan firmalarla, sektöre yeni giren firmalar LPG piyasasını yeniden canlandırdı ve bugünlere kadar geldik.